Raspberry Pi alkalmazások közül néhány népszerűbb bemutatására kerül sor:

A Raspberry Pi alkalmazások közül sok a kisvállalati költség optimalizálás jegyében született. Ezekkel kezdenénk a sort.

Egyszerű irodai szerver Raspberry Pi 2-ből

A Raspberry Pi 2 nem tartalmaz ventilátort, a fogyasztása a 230 V-os hálózat felől mérve mindössze 7 W, míg egy „hagyományos” szerver 300 W felett fogyaszt, és ennek megfelelő hűtésre is van szüksége. Nézzük meg, ilyen esetben a MálnaPC hogyan teljesít az IT Kommandó szerint: Link

LAMP (Linux Apache MySQL PHP) szerver

A LAMP egy mozaikszó, egy megoldásgyűjtemény, általában szabad és nyílt forrású szoftver, melyet dinamikus weboldalak és szerverek futtatásához használnak a Linux operációs rendszerben. Részletek az IT Kommandó jóvoltából itt találhatóak.

Médialejátszó Málna PC-ből?! (2015)

A Raspberry PI processzorának multimédiás teljesítményét kiaknázva, egyszerűen médialejátszóvá alakíthatjuk készülékünket. Ennek több módja is van, a legnépszerűbb a Kodi (volt XBMC) program használata. Ezzel zenéket hallgathatunk, filmeket és fotókat nézhetünk USB-s eszközről vagy hálózaton keresztül, internetes tartalmakat játszhatunk le és még időjárás jelentést is kapunk magyar nyelvű navigációs felülettel.

Az alábbiakban Windows operációs rendszerek alóli telepítést írjuk le. Aki nem szeretne ezzel bajlódni, az megveheti webáruházunkban az előtelepített verziót komplett csomagban. 

A telepítés nagyon egyszerűen elvégezhető Windows 2000 / XP, Vista és Windows 7-es vagy 8-as operációs rendszereket tartalmazó számítógépekről. Természetesen kell, hogy legyen hozzá SD kártya olvasónk!

  • Elsőként töltsük le a tömörített programot (Diskimage) az openelec.tv oldalról. Figyeljünk rá, hogy az alaplapnak megfelelő verzió legyen, mivel a Pi 2 négymagos processzora mást igényel, mint a korábbi modellek. Letöltés után csomagoljuk ki a tömörített fájlt egy tetszőleges könyvtárba.
  • Szükségünk lesz még a Win32 Disk Imager nevű alkalmazásra, ezt is töltsük le és telepítsük.
  • Helyezzünk egy lehetőleg új SD kártyát a meghajtónkba (4GB és 32GB közötti méretet Class 10-es sebességgel javaslunk).
  • Futtassuk a Win32 Disk Imager alkalmazást. Az “Image File”-hoz válasszuk ki a kicsomagolt OpenELEC… fájlt, míg a “Device”-nál az sd kártya meghajtót. A “Write”-ra kattintva megkezdődik a képfájl felírása.
  • Az írás végeztével (Write successfull) a kártyát tegyük át a Raspberry Pi készülékbe. Indítsuk el és kövessük az utasításokat. Praktikus, ha közben van aktív internet kapcsolatunk.

Az OpenELEC / Kodi program részletes leírásába itt hely hiányában nem mennénk bele, de javasoljuk, hogy a Rendszer / Beállítások / Megjelenés / Nyelv menüponttal való kezdést. A program a legtöbb média típust akadás mentesen lejátssza. Az UTP csatlakozás 100Mb/s-os sávszélessége full HD felbontású vagy HD felbontású és DTS hanganyagú médiákhoz nem minden esetben elegendő, ezért ezeket USB-n keresztül HDD-ről célszerűbb lejátszani. Szükség esetén a HW-es gyorsításhoz VC-1 (1,2GBP) illetve MPEG-2 (2,4GBP) codec licencek beszerezhetőek. Ez utóbbi az ISO fájlba tömörített DVD-k lejátszása esetén nélkülözhetetlen: https://www.raspberrypi.com/

További Raspberry Pi alkalmazások az ízelítő kedvéért:

Jó szórakozást a raspberry Pi alkalmazások kipróbálásához!