Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hírek

Hírek

2023. 12. 10. 14:42:52
Ünnepi nyitvatartás

2023 december 21 és 2024 január 4 között kicsit pihenünk, leltározunk és karbantartást végzünk, hogy a 2024-es új esztendő zavartalanul indulhasson. Ezen időszak alatt:

 • csomagküldés: szünetel
 • személyes átvétel: szünetel
 • garanciális ügyintézés: szünetel
 • webshop: üzemel, beérkező rendelések teljesítése január 4-től várható
 • garanciális hibák, szállítási problémák és elállási igények bejelentése: https://malnapc.hu/garancia
 • számlázás: a december 29-én 12:00-ig kifizetett rendelésekhez decemberi számlát adunk. Ezt követően januári teljesítésű bizonylatot állítunk ki.

Minden kedves ügyfelünknek meghitt karácsonyi ünnepeket és boldog új 2024-es esztendőt kívánunk!

Málna PC csapata

2023. 05. 17. 00:00:00 Kangyerka András
Mi az a CircuitPython?

A CircuitPython programozási nyelvet azzal a céllal hozták létre, hogy egyszerűsítse a kísérletezést és a programozás tanulását, ha különféle mikrokontrollereket szeretnél használni projektjeidben. A programkörnyezet minden eddiginél könnyebbé teszi a kezdést, nincs szükséged bonyolult előkészületekre, előtanulmányokra! Miután kiválasztottad az alkalmazni kívánt kontrollert, indíts el egy megfelelő kódszerkesztőt, és kezdődhet a programozás!

2022. 12. 06. 18:53:10
Gyakorlatok Arduino Sensor kittel

Az Arduino Sensor kit elsődlegesen az Arduino legnépszerűbb paneljéhez, az Uno R3-hoz készült kiegészítő. Az Arduino mérnökei évtizedes mérnöki és oktatási tapasztalatukat felhasználva készítették kezdők számára ezt a szettet. Négy részes cikksorozatunkban bemutatjuk az Arduino Sensor Kit elemeit, azok használatát és pár rájuk épülő kombinált feladatot. A szenzorok alkalmazásához rövid programozási példákat tettünk fel, melyek segítségül szolgálnak gyakorlati alkalmazásuk során. Az Arduino szenzor kit nagy erénye, hogy minimális áramköri ismeretekkel is komplex fizikai programozási feladatokat oldhatunk meg rövid időn belül. Ennek köszönhető, hogy oktatási célokra kitűnően használható ez a termék. Tovább a teljes cikkhez a MálnaSuli oldalára!

2020. 04. 04. 00:00:00 K. András
Itt az idő, tanulj Python nyelven programozni!

Mindig is szerettél volna megtanulni programozni, de nem volt rá időd? Esetleg nem volt hozzá megfelelő anyagod? Most itt a nagy lehetőség a te számodra is! Használd ki az alkalmat és a MálnaSuli anyagainak segítségével először sajátítsd el a Python programozás alapjait, majd a Raspberry Pi specifikus ismeretekkel szerezz versenyképes tudást! Tovább a Python alapokhoz a MálnaSuli oldalára!

Tények a Python-ról, ha még nem vagy meggyőzve:

 • Mára a legnépszerűbb programozási nyelv lett, maga mögé utasítva olyan riválisokat, mint a Java, JavaScript, C# vagy PHP  - video
 • A Raspberry Pi számítógépeket elsődlegesen Python oktatásra tervezték, erre utal a "Pi" kifejezés a nevükben.
 • Piacvezető cégek, mint a Google, Facebook, Uber, Netflix, Paypal stb.. használják a Pythont.
 • Az egyik legkönnyebben megtanulható / megtanítható programozási nyelvnek tartják.
 • A Python és környezete "open source", azaz teljesen ingyenes!

Van még kérdésed? Tovább a Python alapokhoz a MálnaSuli oldalára!

2019. 11. 22. 17:15:27 K. András
50 tipp Raspberry Pi használatához

Kezdők és haladók számára egyaránt hasznos gyűjtemény az 50 hasznos tipp a Raspberry Pi használatához című 2 részes cikk. Az eredeti gyűjtemény a MagPi magazinban, a Raspberry Pi alapítvány hivatalos kiadványában jelent meg. Kollégáink nem csupán lefordították, hanem tesztelték is az ötletek legjavát. Esetleg van neked is megosztandó trükköd? Írjad meg nekünk, és bekerülhet a már készülő "Tippek és trükkök 50 felett a Raspberry Pi használatához" című folytatásunkba! Tovább a teljes cikkhez a MálnaSuli oldalára!

2019. 06. 21. 19:33:13 K. András
Adafruit Motor Shield v2 A Motor shield kit az egyik legkedveltebb Arduino kiegészítő áramkör, ezért nem véletlen, hogy az Adafruit cégnél az eredeti verziót továbbfejlesztették. A javított panel (v2) a DC és a léptető motorok még könnyebb, még egyszerűbb működtetését teszi lehetővé, így kiváló alap bármilyen robotikai projekthez. A panel alaptulajdonságai, a 4 db DC, illetve a 2 db léptetőmotor vezérlési lehetősége mellé több hasznos funkciót és védelmet fejlesztettek a mérnökök. Cikkünkben bemutatjuk a shield részletes beüzemelését és mintapéldákon keresztül a szervó, dc és léptető motorok működtetését is. Tovább a teljes cikkhez a MálnaSuli oldalára!
2019. 04. 30. 09:01:00 K. András
Hardveres óra (RTC) a Raspberry-hez

A Raspberry Pi gyárilag, elsősorban anyagi megfontolásokból nem rendelkezik a hagyományos asztali számítógépeknél, laptopoknál megszokott úgynevezett valós – idejű – óra áramkörrel (RTC, real-time-clock). Általánosságban elegendő, ha a Pi az internetről szinkronizálja saját óráját (NTP szerver). Abban az esetben, ha az alkalmazásunk igényli a független, hardveres óra meglétét (naplózás, mérés, okosotthon alkalmazások, stb.) akkor a Raspberry-t egy apró, de nagyon hasznos kiegészítővel kell ellátnunk. A következő leírásban azokat a lépéseket tekintjük át, amikkel a fent említett hasznos kis kiegészítőt illeszthetjük a Pi-hez, mind hardveres, mind szoftveres értelemben. Az útmutató elsősorban az Adafruit DS1307, PCF8523 és DS3231 áramköreihez készült. Tovább a teljes cikkhez a MálnaSuli oldalára!

2019. 04. 30. 12:35:00 K. András
Építsünk meteorológiai állomást

Ebben a leírásban azt fogja a MálnaSuli bemutatni, hogy miként építhetsz házi meteorológiai állomást, ami az alkalmazott szenzornak köszönhetően nem csak a pillanatnyi hőmérséklet illetve páratartalom értéket jelzi a számodra, hanem az integrált barometrikus nyomásmérőnek köszönhetően meg is „jósolja”, hogy milyen időre számíthatsz az elkövetkezendő napokban.

A felhasznált Bosch Sensortec BME280 egy integrált környezeti érzékelő, amelyet a mobil piacra terveztek. A szenzor tervezésénél törekedtek az alacsony energiafogyasztásra, a magas linearitásra és a nagy pontosságra a nyomás, a páratartalom és a hőmérséklet mérésének tekintetében. Tovább a teljes cikkhez a MálnaSuli oldalára!

2019. 04. 12. 03:05:00
BBC micro:bit és Neopixel

Vendégszerzőnk Vígvári György tanár úr ebben a cikkben bemutatja, miként lehet látványos programozási példákat megvalósítani egy micro:bit és a NeoPixel kijelzők segítségével. Tovább a teljes cikkhez a MálnaSuli oldalára!

2019. 04. 30. 12:06:00
PROGRAMOZZUNK MICRO:BITEKET!

Dr. Abonyi Tóth Andor, az ELTE Informatikai Karának adjunktusa a “Programozzunk micro:biteket” című hiánypótló műben foglalta össze a micro:bit, mint oktatási célú programozási eszköz alkalmazási lehetőségeit.

A “Programozzunk micro:biteket” újszerű a tervezettség tekintetében is: deklaráltan 14, egyenként 90 perces szakköri alkalomra készült. Szakköri alkalomra, de árulkodó ugyanakkor hogy a szerző nem szakadt el a 45 perces időegységektől. Ezzel az alkotott rendszer gond nélkül illeszthető a programozással ismerkedő korosztályok (10 – 16 évesek) tanórai kereteibe is.

A MálnaSulival történt megegyezés alapján a szerző hozzájárult a “Programozzunk micro:biteket” anyag oldalunkon keresztüli eléréséhez, amit ezúton is köszönünk! A MálnaSuli az egyben történő letölthetőség mellett tervezi egyes sarkalatos részletek külön cikkben történő kiemelését is. Itt megtalálod a további részleteket és letöltheted a teljes anyagot!

Keresés