Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hírek

Hírek

2020. 04. 04. 00:00:00 K. András
Itt az idő, tanulj Python nyelven programozni!

Mindig is szerettél volna megtanulni programozni, de nem volt rá időd? Esetleg nem volt hozzá megfelelő anyagod? Most itt a nagy lehetőség a te számodra is! Használd ki az alkalmat és a MálnaSuli anyagainak segítségével először sajátítsd el a Python programozás alapjait, majd a Raspberry Pi specifikus ismeretekkel szerezz versenyképes tudást! Tovább a Python alapokhoz a MálnaSuli oldalára!

Tények a Python-ról, ha még nem vagy meggyőzve:

  • Mára a legnépszerűbb programozási nyelv lett, maga mögé utasítva olyan riválisokat, mint a Java, JavaScript, C# vagy PHP  - video
  • A Raspberry Pi számítógépeket elsődlegesen Python oktatásra tervezték, erre utal a "Pi" kifejezés a nevükben.
  • Piacvezető cégek, mint a Google, Facebook, Uber, Netflix, Paypal stb.. használják a Pythont.
  • Az egyik legkönnyebben megtanulható / megtanítható programozási nyelvnek tartják.
  • A Python és környezete "open source", azaz teljesen ingyenes!

Van még kérdésed? Tovább a Python alapokhoz a MálnaSuli oldalára!

2019. 11. 22. 17:15:27 K. András
50 tipp Raspberry Pi használatához

Kezdők és haladók számára egyaránt hasznos gyűjtemény az 50 hasznos tipp a Raspberry Pi használatához című 2 részes cikk. Az eredeti gyűjtemény a MagPi magazinban, a Raspberry Pi alapítvány hivatalos kiadványában jelent meg. Kollégáink nem csupán lefordították, hanem tesztelték is az ötletek legjavát. Esetleg van neked is megosztandó trükköd? Írjad meg nekünk, és bekerülhet a már készülő "Tippek és trükkök 50 felett a Raspberry Pi használatához" című folytatásunkba! Tovább a teljes cikkhez a MálnaSuli oldalára!

2019. 06. 21. 19:33:13 K. András
Adafruit Motor Shield v2 A Motor shield kit az egyik legkedveltebb Arduino kiegészítő áramkör, ezért nem véletlen, hogy az Adafruit cégnél az eredeti verziót továbbfejlesztették. A javított panel (v2) a DC és a léptető motorok még könnyebb, még egyszerűbb működtetését teszi lehetővé, így kiváló alap bármilyen robotikai projekthez. A panel alaptulajdonságai, a 4 db DC, illetve a 2 db léptetőmotor vezérlési lehetősége mellé több hasznos funkciót és védelmet fejlesztettek a mérnökök. Cikkünkben bemutatjuk a shield részletes beüzemelését és mintapéldákon keresztül a szervó, dc és léptető motorok működtetését is. Tovább a teljes cikkhez a MálnaSuli oldalára!
2019. 04. 30. 09:01:00 K. András
Hardveres óra (RTC) a Raspberry-hez

A Raspberry Pi gyárilag, elsősorban anyagi megfontolásokból nem rendelkezik a hagyományos asztali számítógépeknél, laptopoknál megszokott úgynevezett valós – idejű – óra áramkörrel (RTC, real-time-clock). Általánosságban elegendő, ha a Pi az internetről szinkronizálja saját óráját (NTP szerver). Abban az esetben, ha az alkalmazásunk igényli a független, hardveres óra meglétét (naplózás, mérés, okosotthon alkalmazások, stb.) akkor a Raspberry-t egy apró, de nagyon hasznos kiegészítővel kell ellátnunk. A következő leírásban azokat a lépéseket tekintjük át, amikkel a fent említett hasznos kis kiegészítőt illeszthetjük a Pi-hez, mind hardveres, mind szoftveres értelemben. Az útmutató elsősorban az Adafruit DS1307, PCF8523 és DS3231 áramköreihez készült. Tovább a teljes cikkhez a MálnaSuli oldalára!

2019. 04. 30. 12:35:00 K. András
Építsünk meteorológiai állomást

Ebben a leírásban azt fogja a MálnaSuli bemutatni, hogy miként építhetsz házi meteorológiai állomást, ami az alkalmazott szenzornak köszönhetően nem csak a pillanatnyi hőmérséklet illetve páratartalom értéket jelzi a számodra, hanem az integrált barometrikus nyomásmérőnek köszönhetően meg is „jósolja”, hogy milyen időre számíthatsz az elkövetkezendő napokban.

A felhasznált Bosch Sensortec BME280 egy integrált környezeti érzékelő, amelyet a mobil piacra terveztek. A szenzor tervezésénél törekedtek az alacsony energiafogyasztásra, a magas linearitásra és a nagy pontosságra a nyomás, a páratartalom és a hőmérséklet mérésének tekintetében. Tovább a teljes cikkhez a MálnaSuli oldalára!

2019. 04. 12. 03:05:00
BBC micro:bit és Neopixel

Vendégszerzőnk Vígvári György tanár úr ebben a cikkben bemutatja, miként lehet látványos programozási példákat megvalósítani egy micro:bit és a NeoPixel kijelzők segítségével. Tovább a teljes cikkhez a MálnaSuli oldalára!

2019. 04. 30. 12:06:00
PROGRAMOZZUNK MICRO:BITEKET!

Dr. Abonyi Tóth Andor, az ELTE Informatikai Karának adjunktusa a “Programozzunk micro:biteket” című hiánypótló műben foglalta össze a micro:bit, mint oktatási célú programozási eszköz alkalmazási lehetőségeit.

A “Programozzunk micro:biteket” újszerű a tervezettség tekintetében is: deklaráltan 14, egyenként 90 perces szakköri alkalomra készült. Szakköri alkalomra, de árulkodó ugyanakkor hogy a szerző nem szakadt el a 45 perces időegységektől. Ezzel az alkotott rendszer gond nélkül illeszthető a programozással ismerkedő korosztályok (10 – 16 évesek) tanórai kereteibe is.

A MálnaSulival történt megegyezés alapján a szerző hozzájárult a “Programozzunk micro:biteket” anyag oldalunkon keresztüli eléréséhez, amit ezúton is köszönünk! A MálnaSuli az egyben történő letölthetőség mellett tervezi egyes sarkalatos részletek külön cikkben történő kiemelését is. Itt megtalálod a további részleteket és letöltheted a teljes anyagot!

Keresés