Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

GYIK

GYIK

GYIK – Gyakran ismétlődő kérdések termékekkel kapcsolatosan

 

 • Nem ad képet az újonnan vásárolt Pi 4-es gépem. Mi lehet a probléma?

Minden UK gyártású Raspberry Pi 4 és 5 alaplap tesztelve, zárt csomagolásban kerül forgalomba, ami biztosítja a termékek hibátlan voltát a vevőnél. Ennek ellenére gyakran kapunk olyan visszajelzéseket, hogy az új Pi 4-es nem indul, vagy nem ad képet. Ennek leggyakoribb okai a következők szoktak lenni:

- Operációs rendszer nélküli indítás. A Pi nem fog bootolni és képet adni a megfelelő OS hiányában. Javasolt a Raspberry Pi OS (recommended) szoftver használata! 

- Nem megfelelő HDMI kimenet használata miatt nincs kép. A táp csatlakozó melletti az elsődleges kimenet, ami képet ad, ezt kell használni.

- A HDMI kábel nem megfelelő minőségű (HDMI 1.4-es), vagy nincs rendesen bedugva a micro-HDMI aljzatba. Ilyenkor nem érzékel HDMI eszközt a rendszer és ezért nem ad ki videó jelet. Hiába csatlakoztatjuk újra a monitor HDMI kimenetét, képet már nem kapunk. Újra kell bootolni, jó csatlakozással!

- Rossz minőségű micro-HDMI csatlakozó, illetve csatlakoztatás miatt az alaplapi aljzat és a kábelen található dugó érintkezői megsérülnek. Ez esetenként a Pi-nél javítható, de a kábelen nem. Óvatosan bánjunk a csatlakozóval, hogy megelőzzük ezt a problémát. Mindig egyenes vonalban történjen a dugasz beillesztése az aljzatba. Kihúzásnál se csavarjuk, illetve mozgassuk oldal irányba a dugót.

- Nagyon ritka esetben előfordulhat, hogy a rendszerbetöltő EEPROM megsérül. Ez helyreállítható a gyári Raspberry Pi Imager program segítségével, de hangsúlyozzuk, hogy ez tényleg nem gyakori, csupán 1-2 ilyen esetre volt nálunk példa.

 • Milyen verziójú a Pi 4-es alaplapom, illetve lehet-e USB-C csatlakozási problémám?

A Raspberry Pi alaplapoknál nincs USB-C csatlakozási probléma. Egyszerűen csak arról van szó, hogy amelyik termék USB-C szabványú tápcsatlakozással rendelkezik, amivel a Pi 4-es sorozat Rev 1.1-es modelljei is megjelentek, az nem biztos, hogy eleget tesz az USB-C PD (Power Delivery) szabványnak is. Ez csupán akkor jelenthet problémát, ha PD szabványú töltőről akarjuk használni az eszközt. Ez nem túl életszerű, mivel a hibátlan működés elsődlegesen a fix kábeles gyári Raspberry Pi adapterrel garantálható, ami 5.1V 3A-es kimenettel rendelkezik. Ennek ellenére a gyártó változtatott a tápellátási részen és a Rev 1.2-es, illetve a 8GB-nál Rev 1.3-as alaplapok már USB-C PD kompatibilisek. Fontos tudni, hogy a revíziók gyárilag nincsenek jelölve, illetve senki által sem választhatóak megrendelésnél. Ennek ellenére mi tájékoztató jelleggel, legjobb tudomásunk szerint feltüntetjük webshopunkban a termékeknél ezt az információt. A Power Delivery szabványról itt olvashatsz bővebben.

 • Mekkora tápegység kell a Raspberry Pi 3 model B és B+ termékekhez? Igaz, hogy legalább 2,5A?

Stabil 1.2A-es elég, ha csak billentyűzet, egér és pendrive lesz hozzá használva. Külső HDD vagy display, esetleg bővítő panel esetén 2.1A vagy 2.5A-t javasolunk a választékunkból. Tévhit, hogy a Raspberry Pi 3 model B 2016-os verzióhoz jóval nagyobb tápegység szükségeltetik, mint elődeihez. Fogyasztása szinte azonos a korábbi verziókkal, így az eddig jól bevált tápok is használhatóak hozzá. A gyári tesztek mutatják, hogy a Pi 2-vel összehasonlítva 0,42A-ről 0,58A-re, azaz mindössze max. 0,16A-rel nőtt terhelés alatt a panel áramfelvétele.

GYIK – Raspberry Pi power draw

Raspberry Pi verziók fogyasztása

Forrás: https://www.raspberrypi.org/magpi/raspberry-pi-3-specs-benchmarks/

Sajnos több helyen az a félrevezető információ látott napvilágot, hogy az új modellekhez legalább 2.5A-es áramforrás kell. Az igaz, hogy a gyártó a saját 2.5A-es tápegységét javasolja a termékekhez, de a részletes műszaki specifikációk egyben a maximálisan használható legnagyobb áramforrásként is ennyit határoznak meg. Műszaki körökben tudni illene azt is, hogy az USB csatlakozók ennél nagyobb áram esetén már maradandóan károsodhatnak, sőt, akár a nyomtatott áramköri huzalozás is megsínyli a túlzott igénybevételt.

A megnövelt teljesítményű 2018-as Raspberry Pi 3 model B+ esetében sem kell 1A feletti áramfelvételre számítanunk a tesztek szerint. Saját tapasztalataink ugyanezt erősítik meg. A külső USB-s eszközök (pl. HDD), vagy GPIO-ra kötött hardverek, esetleg egy DSI display, vagy egyéb HAT panelek fogyasztását mindig figyelembe kell venni a tápegység kiválasztásánál, de az akkor se legyen a Pi-n betáplált teljes áramfelvétel nagyobb 2.5A-nél!

 • Melyik doboz jó a Raspberry Pi 3 model B-hez, illetve B Plus-hoz?

Mindegyik doboz, amelyik a Raspberry Pi 2 vagy a B+ verziókhoz jó volt, némi kompromisszummal használhatóak ezeknél is. Két fontos változtatás történt a 3-as generációnál, ami a dobozok kiválasztásánál szempont lehet. Az egyik a micro SD foglalat push-pull típusra cserélése. Ezzel a termék megbízhatóbb lett, de a kártya cseréje kényelmetlenebbé vált. A nagyobb kártyakivágás itt előny lehet. Másik dobozokat érintő változás, hogy a “power” és “status” visszajelző LED-ek arrább kerültek a panelen. Ez az áttetsző dobozok esetében nem jelent problémát, míg a nem áttetsző változatoknál nyilván figyelembe kell venni azoknak, akik számára zavaró lehet villogásuk hiánya. A 2018-as Pi 3 model B+ esetében a megnövekedett hőtermelés miatt a részben nyitott dobozok kedvezőbbek a mindennapos használatra.

 • Windows operációs rendszer, illetve az alá készített program futtatható-e a Raspberry Pi-n?

NEM! A klasszikus Windows operációs rendszerek nem futtathatóak. Sajnos sok hozzá nem értőt megtéveszt az, hogy létezik egy ARM processzoros termékekhez készített "Windows 10 IoT Core" nevű operációs rendszer. Ezt IoT területen dolgozó fejlesztőknek szánták, és kizárólag a Raspberry Pi 2-es, illetve 3-as alaplapokkal kompatibilis. Ne keverjük össze más verziókkal! Emulátor szoftverekkel ugyan az x86-os kódok ARM processzorok számára feldolgozhatóvá tehetőek, de ennek nem sok értelme. Rendkívül lassú és részleges működést eredményez. További kérdésekkel keresd fel a Raspberry Pi fórumot!

 • Melyik doboz jó a Raspberry Pi 2-höz, illetve használhatóak-e a régi RPi dobozok az újabb termékekkel?

A 2015-ös Raspberry Pi 2 model B verziók tökéletesen illeszkednek a 2014-es Raspberry Pi B+ dobozokba, amikbe akár kamerát is be lehet építeni. A 2014-ben megjelent B+ és A+ modellek mechanikailag nem kompatibilisek a korábbi verziókkal, így az azokhoz készült dobozok sem használhatóak hozzájuk. A későbbi Pi 3-as sorozathoz készült dobozok viszont szintén jók a Pi 2-höz, azt leszámítva, hogy a státusz LED-ek nem láthatóak csak az áttetsző verzióknál.

 • Lehet-e Raspberry Pi-ra HDD-t kötni, és ha igen, akkor milyet és hogyan?

Igen, külső HDD-t lehet az USB portokra csatlakoztatni, de nem minden típus működését garantáljuk! A 3,5″-os kialakítások saját tápellátásuk révén általában gond nélkül működnek, viszont a 2,5″-os vagy más néven notebook winchesterek az USB kimenetekről nyerik energiájukat, így azokkal lehet gond. A HDD-k adatlapjáról kiderül, hogy mekkora a maximális (felpörgetési) áramfelvételük. Az újabb, alacsony fogyasztású termékek általában gond nélkül használhatóak, ha elegendő teljesítményű az adapterünk és megfelelő minőségű USB kábellel csatlakozik. Mi a gyári adaptert javasoljuk! Régebbi OS esetén szükséges lehet még az SD kártyánkon config.txt fájl kiegészítése a következő bejegyzéssel: max_usb_current=1

 • Mekkora tápegység kell a Raspberry Pi 2 illetve a B+ részére?

A B+ korszerűbb belső tápfeszültség szabályozó áramkörének köszönhetően kisebb fogyasztással is beéri, mint elődje. Ezt a technikát Raspberry Pi 2-es is örökölte. Ezen felül újabb generációs processzorának köszönhetően a majd hatszoros teljesítmény növekedés sem hozta magával a fogyasztás drasztikus emelkedését, így ezeknél a modelleknél is az USB portok terhelésének függvényében elégségesek a stabil 1.2A-es tápegységek is.

 • VGA monitorom van. Tudom használni Raspberry PI-hez?

Van már többféle HDMI-VGA átalakító elérhető árban, melyek megvásárolhatóak nálunk is. Link a HDMI-VGA konverterekhez

 • Hol van a kompozit kimenet a Raspberry Pi B+, Raspberry Pi 2, Pi 3 és Pi 4-es készülékeken?

A sztereó hanggal közös 3,5mm-es jack csatlakozón lett kivezetve, melynek a bekötése az alábbi:

Megfelelő bekötésű kábelt itt találsz hozzá: https://malnapc.hu/yis/a2881-av-rca-kabel-raspberry-pi-hez. A régebbi videokamerákhoz használatos kábelek is használhatóak erre a célra, ha felcseréljük a “Video” és “Righ” csatlakozókat. Általában a piros RCA dugó a jobb (Right) csatorna hang, ez lesz a videó jel, és a sárga (eredetileg composit video) lesz a jobb csatorna hangja. Esetleg Te magad is készíthetsz hozzá egyedi kábelt, amihez a megfelelő 4 pólusú Jack dugót is forgalmazzuk. Fontos, hogy a HDMI aljzatra ne kössünk semmit, mert a két kimenet nem megy együtt! OpenELEC / Kodi és Raspbian alatt általában automatikusan megjelenik a kép, ha a leírtaknak megfelelő a csatlakozás. A NOOBS alatt ez sajnos nem mindig működik.

 • Mi a különbség a  Raspberry Pi "A" és "B" modellek között?

A “model A” jelölést (először 2013 februártól) a kisebb memóriával, LAN nélkül és 1 USB csatlakozással forgalomba került változatok kapták. Elsősorban olyan helyekre javasoljuk őket, ahol nincs szükség vezetékes hálózati kapcsolatra és elég 1 USB csatlakozás és a rajtuk futó alkalmazás beéri kevesebb memóriával. Nagy előnyük csekély fogyasztásuk! A verziókról bővebben itt olvashatsz.

 • Milyen SD kártya használható a Raspberry PI-hoz?

A Raspberry Pi köztudottan nagyon válogatós az SD kártyák tekintetében. Az első verziókhoz minimum Class4-es sebességű SDHC (4-32GB-os kapacitású), az A+ és B+ esetében már a kisebb méretű micro SDHC, míg a 2-es verziótól szintén micro SDHC, de már gyorsabb, Class10-es sebességű kártyák alkalmazása javasolt. Néhány SDXC (64GB, 128GB) is használható, de telepítés előtt fontos a FAT32-es partíció kialakítása a kártyán, mert a boot erről indul! A webáruházunkban kapható SD kártyák mind jók a Raspberry Pi modellekhez. Ezekre telepíteni kell a szükséges operációs rendszert. Előre telepített változatokat itt találsz!

 • Milyen tápegység kell egy Raspberry Pi-hoz?

Itt szeretnénk minden olyan tévhitet eloszlatni, amely szerint bármelyik telefon töltő megfelel tápegységnek! Ez sajnos nem igaz. Kezdetekben sok ügyfelünk jött vissza utólag tápegységért, vagy tulajdonított olyan hibát a készüléküknek, amiért a tápellátás volt a felelős. Miért van ez a probléma annak ellenére, hogy a Raspberry Pi verziótól függően csupán 500-1000mA közötti a fogyasztás? Elsődleges oka, hogy a töltők egy részénél a kimeneti feszültség terhelés hatására jelentősen leesik. Ettől a Pi lefagy vagy nem is indul el. A töltőket napi néhány órás üzemre tervezik, míg a tápegységeket 24 órásra, így ez utóbbiak élettartama jóval magasabb. Ráadásul az öregedéssel a terhelhetőség és a zavarszűrés romlik. Gyakori tápegység probléma még, hogy menet közben rádugott USB eszköz miatt újraindul a Raspberry Pi. Ilyenkor nyilván nincs elég tartaléka az adapternek. A gyári vagy azzal egyenértékű tápegység megoldásokat itt találod!

 • Honnan tudhatom meg, hogy egy adott HW eszközöm kompatibilis-e a Raspberry -vel?

A kompatibilitás szempontjából ellenőrzött perifériák listája az alábbi linken található: https://elinux.org/RPi_VerifiedPeripherals

 • Hol érdemes venni Raspberry Pi panelt? Az olcsó kínai megéri?

Amíg nincs vele gond, tulajdonképpen bárhol, de mi csak a nálunk vásárolt panelekre tudunk garanciát biztosítani. Az olcsó kínairól annyit érdemes tudni, hogy 22 EUR felett Áfa fizetési kötelezettség terhel minden EU-n kívülről behozott terméket. Gond esetén a visszaküldés pedig több lehet, mint a termék magyarországi vételára. Innentől már ez a legdrágább.

 

GYIK – Gyakran ismétlődő kérdések vásárlással kapcsolatosan

 

 • Bankkártyás fizetésre van lehetőség?

Fióktelepünkön történő személyes átvételnél nincs rá lehetőség, viszont lehet az interneten a rendelés leadásakor online módon kártyával fizetni, vagy GLS futárnál személyes átvételkor is.

 • Van lehetőség személyes átvételre?

Igen, budapesti fióktelepünkön a Szent László út 14-ben, de csak akkor, ha a rendelés előzőleg a webáruházban rögzítve lett!

 • Mennyi a szállítási idő?

Általában személyes átvétel esetén a rendelést követő pár munkaórán belül átvehetőek a raktáron lévő termékek. Kiszállítás minden délelőtt 11:00-ig beérkezett rendelésre a következő munkanapon megtörténik. Részletek a szállítási módok és fizetési lehetőségek ismertetésénél! Ünnepek környékén a határidők növekedhetnek. Ahol előre fizetés lett a rendelésnél megadva, ott a kiegyenlítéstől számítódik a határidő.

 • Miért kell a rendelést előzőleg leadni?
 1. Azért, mert törvényileg így van előírva a számunkra.
 2. Azért, mert a nem rögzített rendelésekhez nem tudjuk garantálni a szabad készletet, mivel a köztes eladás lehetősége fennáll.
 3. Nekünk is időre van szükségünk a rendelések feldolgozásához. A csomagok elszállítása minden nap adott idősávban történik, így azok összeállítása elsőbbséget élvez a személyes átvételre kért termékek összekészítésével szemben.

Köszönjük a megértést és az együttműködést!

 • Szállítanak használt, felbontott terméket?

Használt termékek forgalmazásával nem foglalkozunk, mégis előfordulhat, hogy egy-egy termék csomagolása megbontott állapotban kerül a vevőhöz. Ennek főbb okai az alábbiak lehetnek: Új termékek esetében ahhoz, hogy a webshopba megfelelő kép kerüljön egy cikkhez, fotót kell készítenünk róla. Minden beszállításnál termékfajtánként 1-1 darab cikk csomagolását le kell mérnünk, hogy az EPR és a termékdíj rendeletek előírásainak eleget tudjunk tenni. Van olyan termék, aminek a csomagolása szállítás során sérül. Ezeket tesztelni szoktuk értékesítést megelőzően, ezért kerülnek kibontásra.

Keresés